

Vrijdag 10 juni openende het Bacchus Wijnfestival voor de derde keer de deuren, na het overgrote succes van de vorige edities. Dit keer voor maar liefst twee weekenden om zoveel mogelijk wijnliefhebbers de kans te geven het festival te bezoeken. Vrijdagavond mocht ik het festival bezoeken, hieronder mijn verslag (inclusief een paar vette tips).
Onderweg naar het Amsterdamse Bos, de zon schijnt, Tjeerd (mijn man) en ik hebben er zin in! De auto konden wij makkelijk parkeren en na een korte wandeling over een met konijnen bezaaid grasveld doemden de tenten van het Bacchus Wijnfestival al op. Nadat de munten zijn gekocht en de glazen van Royal Leerdam zijn gepakt kan het feest beginnen! Eerst maar even een rondje lopen en kijken wat er vanavond nog te doen is. Er is geen plattegrond en/of programmaboekje dus proberen wij al wandelend in ons hoofd te krijgen wie waar ongeveer staat. Je weet immers nooit waar het goed voor is. Ik maak een praatje met stoer wijnwijf Barbara in de tent van de Wijnwijven, die al lekker vol zit met mensen voor één van de wijnproeverijen. Ondertussen is het al gezellig druk en zit de sfeer er al goed in. We hebben dorst, tijd voor een glas wijn!
Vette tip 1: Winefield’s Auctioneers
Het eerste gespecialiseerde veilinghuis voor wijnen (en gedistileerde dranken) heeft een menu waar zeldzame en oudere wijnen opstaan in vier verschillende klassen;
Dit kan dankzij de Coravin, waar door middel van een stainless steel teflon coated naald die door de kurk wordt gestoken het wijnglas wordt gevuld, waarna de ruimte die hierdoor in de fles ontstaat wordt opgevuld met het edele argongas om verdere oxidatie te voorkomen. De natuurlijke ontwikkeling van de wijn in de ongeopende fles wordt dus niet beïnvloed aangezien de kurk zich sluit nadat de naald is verwijderd. Briljant en dé kans om de mooiste wijnen te proeven. Omdat een glas Petrus iets buiten ons bereik ligt kiezen wij voor een 1999 Champagne Grand Année Brut van Bollinger, ‘slechts’ 20 euro per proefglas en volledig verantwoord want Tjeerd was gisteren jarig en dat moet gevierd worden! Champagne-Ambassadrice, weinakademiker en wijnschrijfster Leonie Mooijekind, en lieve collega van het Wijntheater, is aanwezig en schenkt ons glas in. Het glas is Groots met een harde G, en wij genieten.
Ondertussen hebben wij entreekaarten gehaald voor een show in het Wijnlokaal, onze volgende stop!
Vette tip 2: Winelife presenteert ‘Klassiek & Grazy’
Op Twitter had ik al gelezen dat Lendl Mijnhijmer, alias de Wijnpiet, deze proeverij zou geven. Lendl is hoofd sommelier van restaurant Waterproef in Scheveningen, winnaar van meerdere prijzen en momenteel in opleiding voor Master Sommelier en dus een geweldige kenner van Wijn-Spijs. In het Wijnlokaal namen wij plaats aan één van de lange tafels en proefden wij na een korte introductie 4 verschillende wijnen, ieder met een hapje (inderdaad klassiek maar ook heel ‘grazy’), en na elke combinatie werd er gestemd door de hand in de lucht te steken. De wijn-spijs combinaties werden natuurlijk nog toegelicht door Lendl. Een leuke, gekke en leerzame show!De show is om 20:00 uur afgelopen en we beginnen echt trek te krijgen dus lopen wij na afloop in een bijna rechte lijn naar een van de foodtrucks.
Vette tip 3: Grillhelden
Alle carnivoren opgelet: this burger won’t let you down! Ik heb het over de ‘Bacchus Burger’; 150 gram puur rundvlees, spek, boeren cheddarkaas, rauwkost, ui, zuurtje, homemade saus, sesambroodje. Twee mannen staan onafgebroken te grillen, ik zie vuur en rook, het ruikt heerlijk en het water loopt ons in de mond. Twee burgers graag. Wij nemen plaats aan een tafeltje en voordat wij het wisten was de burger klaar en goed dat ‘ie smaakte!
De wijnglazen zijn na de proeverij in het Wijnlokaal nog niet gevuld, dus na afloop is dat onze eerste missie, dat en nog iets te eten.
Vette tip 4: Chef Tor
Chef Tor heeft bitterballen op het menu. Niet zomaar een paar ballen maar ballen met namen als Coco Thai en Popeye, dus onze nieuwsgierigheid is gewekt. Omdat wij niet kunnen en willen kiezen bestellen we de proeverij met 1 Coco Thai, 1 Popeye, 1 Baltibal en 1 Tartufo.
Voor de wijn gaan wij naar de buurman.
Vette tip 5: Wijnkoperij B.J. de Logie
De bitterballen zitten al in de frituur en wij hebben zin in rood dus kiezen wij een glas Merayo Mencia uit Bierzo. De druiven voor de Mencía zijn afkomstig van 60-jaar oude stokken. Na de alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks rust de wijn gedurende zes maanden op zijn dode gistcellen. Het resultaat is een stralend heldere rood-paarse wijn met intense aroma’s van verse bosbessen, kersen, frambozen, cassis, viooltjes en kruiden.
Nu eens kijken hoe deze wijn is opgewassen tegen de ballen van Chef Tor, vers uit het frituur. De wijn combineerde naar onze mening het best bij de Popeye en de Tartufo, maar viel weg bij de meer exotisch gekruide Baltibal en Coco Thai, wat overigens ook te verwachten was. We genieten gezeten op een hooibaai in de zon van de muziek, lekker mensen kijkend, nippend aan de heerlijke wijn. Life is good!
Tijd voor koffie.
Vette tip 6: The Baristocrats
Twee mannen die vol vuur de beste kopjes koffie maken vanuit hun rode bus. Niet te missen! De koffie is zo mooi en mild dat mij door een Baristocrat op het hart wordt gedrukt dat er echt geen suiker in mijn cappuccino hoeft, en aarzelend maar overtuigd probeer ik het en hij heeft gelijk. Heerlijk!
Vette tip 7: Patisserie Tout
We besluiten dat er ruimte is voor al eerder gespotte macarons, dus met de koffie in de hand gaan wij op zoek naar deze koekjes in alle kleuren en smaken. Het is moeilijk kiezen tussen de meest uitdagende smaakcombinaties afgewisseld met tradionele smaken. Uiteindelijk kies ik voor champagne en voor caramel/zeezout en neemt Tjeerd dark chocolate/lavendel en pistache. Sugar addicts place to be!
Ook de later bijgehaalde munten zijn bijna op en met de laatste 3.5 munt zoeken we nog een glas wijn als afsluiter van deze geweldige avond!
Vette tip 8: P.O.R.T.
Voor de gratis port-proeverij onder leiding van niemand minder dan topgastronoom, sommelier en Champagne-Ambassadeur Niek Beute zijn wij helaas net te laat. Ik kies van het menu een 10 Year Old Tawny Port van Graham’s en neem er een gratis stukje pure choco bij, terwijl ik Niek op zijn passievolle manier een proeverij zie geven.
De zon is ondergegaan, de lichtjes geven het terrein een sprookjesachtig aanzicht en wij genieten. De port was heerlijk, de munten zijn op en het is tijd om te gaan. Wat een avond en wat een festival! Behalve mijn tips is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken, te proeven en te beleven dus gaat dat zien!
Het festival is vandaag, zondag 12 juni, open van 14:00-23:00 uur. Ga je het vandaag niet redden wees niet getreurd, volgend weekend is het weer! Kijk voor alle informatie op www.bacchuswijnfestival.nl.
Leave a Reply